Arvid Röckert

1 månad, 3 veckor

Island blir tillgängligt för alla

2017-01-01 så påbörjas avvecklingen av Islands infrastruktur och alla studenter på LiU kommer att få tillgång till salen och datorerna.

Detta på grund av ett beslut som LiU tagit med LinTeks godkännande, beslutet finns bifogat för de som vill ta del av det. Detta gäller inte bara Island utan alla datorsalar på LiU, tanken är att alla studenter ska få samma möjlighet till att använda datorsalarna och det sker även diskussioner kring att göra datorsalarna bokningsbara vilket är något som vi kungar och styret aktivt försöker motarbeta. Island används frekvent för grupparbeten och om salen blir bokningsbar försvinner möjligheten att sitta ostört på Island under en längre period. Detta skulle även ta bort mycket av den gemenskapen som idag finns på Island. Det skulle bli svårare att sprida kunskap mellan åren och den sammanhållningen som Island ger kommer i så fall minska. Att framföra åsikter kring detta är något som alla studenter kan göra och det är LinTek som har möjlighet att påverka detta beslut.

I runt 30 år har Island drivits av studenter från Industriell Ekonomi och det tidigaste kontot som vi fortfarande har kvar är från 1982. På den tiden fick faktiskt endast I:are som köpt ett “i:s landskort” komma in på Island, vilket 1992 kostade 100 kr. 1994 köptes 32 Mb RAM-minnen in för 15 000 kr/styck och en hårddisk på cirka 200 MB kostade också 15 000 kr, Island kunde på den tiden inte stå för en backup av filer utan varje student fick själv ansvara för detta via egna disketer. Under åren har alltså Island utvecklats något otroligt, till stor del på grund av drivna I:are som även samarbetat med I-sektionen för att tillhandahålla mailtjänster, drift av I-portalen och andra tjänster.

Island har även varit mycket mer än bara en datorsal, det har varit en samlingsplats som gett oss möjligheten att umgås mellan klasser och årskurser på ett naturligt sätt. De uppskattade sofforna på Island är idag inköpta av I-sektionen och denna yta är inte helt säkert komma kunna vara kvar, vilket givetvis är tråkigt. Vi kungar kommer inte längre kunna påverka Islands infrastruktur eller bidra med tjänster till I-sektionen i form av tjänster på våra servrar. Idag sköts all support på Island av oss kungar och då vi själva studerar Industriell Ekonomi i olika årskurser kan vi skräddarsy supporten och är väldigt öppna för förslag och förändring kring Island, detta kommer nu istället skötas av LiU-IT vilket kommer minska I:arnas möjlighet att påverka Island.

Något exakt datum för när förändringen sker finns inte, men räkna med att denna förändring kommer att ske under 2017. Vi kungar arbetar som sagt aktivt för att Island inte ska bli bokningsbart och gör vårt bästa för att hålla Island så bra som möjligt även i fortsättningen.

//Kungarna på Island

Styret är väldigt intresserade av hur du som student känner kring det här. Maila gärna din åsikt till island@isektionen.se. Din åsikt är otroligt viktig för oss i vårt fortsatta arbete!

Beslut datorsalar

Bifogad fil: Beslut

Samarbetspartners

På i-portalen.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? Jag förstår