Examen och examenskrav

Var ansöker jag om examen?

Det gör du i Studentportalen (så småningom Lisam) under “service”.

Vem ska jag vända mig till med examensfrågor?

Handlar det om frågor om din ansökan om examen, till exempel om hur du ansöker och hur lång tid det tar är det i första hand examensenheten: http://www.student.liu.se/examen?l=sv.

Studievägledaren kan svara på frågor om vilka krav som finns för examen och om det gäller ex. att räkna in en kurs i examen så är det också studievägledaren du vänder dig till.

Under utbildningen är det ditt eget ansvar att se till att du i slutet av programmet uppfyller kraven för examen. Vill du kontrollera att du uppfyller kraven för examen eller se hur vad som är kvar till examen kan du själv göra det genom att titta i utbildningsplanen och programplanen i studiehandboken (för hur du ska läsa - se stycket om studiehandboken). Det finns ingen genväg för att kontrollera kraven utan det är det enda sättet, även för personal inom universitetet. Eftersom det är så pass tidskrävande har inte studievägledaren någon möjlighet att göra examenskontroller för att se att du har valt rätt kurser. Viss hjälp finns dock, studievägledningen kan tillhandahålla en ”examenskontrollör” för obligatoriska kurser (grundkurser och teknisk inriktning).

Var hittar jag examenskraven?

I utbildningsplanen i studiehandboken (längst ner):
För I: http://kdb-5.liu.se/liu/lith/studiehandboken/svutbplan.lasso?&up_year=2016&up_ladokkod=6CIII

För Ii: http://kdb-5.liu.se/liu/lith/studiehandboken/svutbplan.lasso?&up_year=2016&up_ladokkod=6CIEI

OBS! För vissa tekniska inriktningar och masterprofiler så finns ett krav på att välja en eller flera kurser markerade med o/v i programplanen – vilka det är och hur många kurser det gäller hittar du också i utbildningsplanen, fast längre upp på sidan jämfört med examenskraven.

Varför står det o/v på vissa kurser i programplanen?

För vissa tekniska inriktningar och masterprofiler så finns ett krav på att välja en eller flera kurser markerade med o/v i programplanen – vilka det är och hur många kurser det gäller hittar du också i utbildningsplanen, fast längre upp på sidan jämfört med examenskraven.

Vad kommer det att stå i mitt examensbevis?

• Examensbenämningen: civilingenjörsexamen, Industriell ekonomi (internationell) som översätts Master of Science in Industrial Engineering and management eftersom begreppet civilingenjör inte har någon direkt översättning på engelska
• Teknisk inriktning
• Masterprofil för de som tillhör årskull 2010 och senare
• Betygssnitt står inte!
• De kurser du väljer att ha med. Du kan alltså välja bort en viss (valbar) kurs du inte vill ha med - dock måste alla kurser som krävs för att du ska uppfylla examenskraven finnas med.
• Utlandsstudier står med som en klumpsumma på hur mycket som du har fått tillgodoräkna dig och var du har läst. Kurserna specificeras inte utan för att visa upp exakta kurser får du visa ditt transcript från dina utlandsstudier.
• Du får även en teknologie masterexamen i ditt huvudområde, den examen är på ett separat dokument. Även denna heter på engelska Master of Science in Industrial Engineering and management (om ekonomisk master) alternativt Computer science/Electrical engineering/Mechanical Engineering/Energy and Environmental Engineering/Engineering biology

Vad är ett huvudområde?

Många blandar ihop teknisk inriktning/masterprofil och huvudområde. En teknisk inriktning är ett begrepp som programledningen har bestämt ska ingå på I-programmet och i studiehandboken finns ett visst antal kurser i listan för respektive teknisk inriktning. Det är alltså kurserna i denna lista som ingår i den tekniska inriktningen (kom dock ihåg att bara titta på den termin som gäller för dig!). När man sedan går in i respektive kursplan står det ett huvudområde - detta har inget att göra med huruvida kursen tillhör den tekniska inriktningen.

Masterprofilerna är även de beslutade av programledningen och är inga huvudområden. Alla ekonomiska masterprofiler går under huvudområdet industriell ekonomi. Ni får således en masterexamen i industriell ekonomi om ni har en ekonomisk masterprofil.

Både tekniska inriktningen och masterprofilen nämns dock i civilingenjörsexamen (masterprofilen endast för antagna 2010 och senare). Masterexamen får ni på ett separat dokument.

På i-portalen.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor? | Jag förstår